Den femte juli så jeg nyklekkede teger på en avblomstret akeleie (se tidligere post her). Jeg har fulgt med dem hver dag siden, og lurte på hvor lenge de skulle sitte der før de "flyttet hjemmefra". Like etter klekking spiser de rester fra egget de lå i, og tømmer de ubefruktede eggene for mat. Slik er det også i marihønenes verden, mor legger et par egg som barna kan spise når de er klekket. Først etter omtrent ti dager startet de små tegebarna sitt første hamskifte. Det var spennende å følge med på. De er jo så små, så det er ikke mulig å se det uten stor forstørrelse. Jeg har et bra makro-objektiv og kan zoome inn når jeg sjekker bildet i søkeren. I går så jeg en tege som var veldig urolig, den hadde ikke skiftet ham ennå, så jeg fulgte ekstra nøye med på den. Og så begynte skallet sakte sakte å sprekke opp, først en stripe langs ryggen, så en stripe tvers over nakken. Deretter åpnet ryggstripa seg og fronten (eller"ansiktsskallet") sprakk opp. Utrolig spennende å følge med på. Etter litt kom hele hodet fri, de knallrøde øynene var tydelige og den jobbet iherdig for å komme seg ut. Det tok litt tid, men så omsider kunne den krabbe ut. Skallet rundt bakkroppen ble liggende igjen, og en rosa, veldig utsatt og myk tege var fri. Det tok ikke så lang tid før fargen ble mørkere, og til slutt hadde det ytterste blitt hardt skall. Den var skikkelig hårete, og veldig søt. Så vidt jeg vet har tegene 4-5 hamskifter før de blir voksne. Dette jeg så var det første skiftet.
De fleste andre små tegenymfene har allerede skfitet ham, og er mørkere og hårete. Dette er nymfen av en bærtege (også kalt bærfis), det latinske navnet er Dolycoris baccarum. Her er link til en norsk artikkel på Wikipedia. Engelsk artikkel. Jeg la ut en video på Youtube, klikk her. Klikk for å se bildene nedenfor for å se dem i større versjon. Comments are closed.
|
Hage og sånt ...
Dette er en hageblogg fra en kolonihage som i 2008 var 100 år gammel. Her lever vi på vår lille parsell og iakttar dens store begivenheter. Ser vekster spire og gro, vokse og gi avling. Ser det nære samspillet i naturen. Ser at de små ting er uendelig viktig. Archives
July 2024
Categories |