annedammen.com                                                                                                                 

annedammen
  • Forsiden
  • Om

Vevkjerring-ham

28/7/2014

 
Picture
I morges så jeg et tomt skall av et insekt på en squashplante. Siden jeg har vært opptatt av å lese om larven av gulløye (se forrige post), trodde jeg med en gang at dette var en stakkars edderkopp som hadde blitt drept av en gulløye-larve. Larven suger nemlig ut alt det bløte fra lus og egg og annet som det er mulig å få hull på. 
Men litt søking ga svaret: dette er en forlatt ham. Vevkjerringer (Opiliones) skifter ham flere ganger. Det måtte jo vært fantastisk morsomt å overvære et ham-skift. Jeg skal være på jakt. De liker seg veldig godt på squashbladene.
Mer info om vevkjerringa på Wikipedia

Eggrøveri -  Chrysopa larvae på jakt

9/7/2014

 
Det første bildet viser en kokong av edderkopp-spinn. Inni ligger eggene til edderkoppen. To dager etter at jeg tok bildet kommer en liten krabat som begynner å herje med kokongen. Det ser ut som den ønsker å rive den i stykker, det klarer den ikke. Etter noen timer har den klart å stikke det ene "hornet" eller hva det er, inn i egget. For meg så det først ut som den sugde ut innholdet, men det er kanskje ikke en sugesnabel? Kanskje den hadde satt fast "hornet" inne i kokongen? Jeg satt stand by i flere timer (det er tre timer mellom det første og det siste bildet av eggrøveren), men da det nærmet seg midnatt var jeg helt oppspist av mygg, og pakket sammen. Neste morgen var røveren (=rovbillen?) borte, og kokongen lå og viftet i vinden. Er den uskadd, eller er alle eggene spist opp?  Etter litt leting i en bok om småkryp fant jeg at røveren er en larve av gulløye. Larver er ofte veldig fæle rovdyr. Når den er ferdig med sine omdannelser (metamorfose) blir den til et lite grønt flyvedyr som heter Gulløye. Den flyr mot lyset, og det finnes masse av den her i kolonihagen. Den heter Lacewing på engelsk, Chrysopa på latin. Se info om Gulløye på Wikipedia.

Klikk på det første bildet for å bla gjennom og se større bilder.
Info om edderkopper fra leksikon. Info om edderkopper på wikipedia.

Jeg må legge med to bilder nabo Mauro tok mens jeg fulgte med på eggrøveriet::
Picture
Picture
Foto: Mauro Peters.

Egg i revebjelle

6/7/2014

 
Picture
Revebjeller som har avblomstret kan gjenbrukes. Her har en marihøne plassert sine egg, ganske godt gjemt og trygt. Inntil et dumt menneske kommer og skal rydde.... men jeg så dem i tide, og har lagt revebjella pent på plass igjen på bakken, der den lå. Jeg må følge med hver dag nå, se om jeg kan få fotografert utviklingen til neste stadium.

Ut av sitt gode skinn?

3/7/2014

 
Picture
I midten av juni oppdaget jeg noen rare larver og pupper som satt på blomsterpinner i min lille grønnsakhage. Bildet over er en larve, den ser ganske død ut. Ved siden av ligger det en tom ham. Jeg tok blomsterpinnen forsiktig opp av jorda, la den på bordet, tok dette bildet, og satt blomsterpinnen ned i jorda igjen. Ingen reaksjon. Både ham'en og larven sitter fast på trepinnen. De falt ikke av da sprederen sto på over grønnsakshagen.
Hva er dette? Jo, det er marihøne-larve (Coccinella quinquepunctata larva). Marihønas utvikling er: 1) egg, 2) larve, 3) puppe, 4) marihøne.
Picture
En mairhøne-puppe ( Coccinella septempunctata pupa). Denne sitter fast på en blomsterpinne på akkurat samme måte.  som larven over. Jeg venter i spenning på at noe skal skje, altså at en ferdig marihøne skal krype ut.
Her fant jeg informasjon om marihønas utvikling fra egg til ferdig marihøne
Både det første og det andre bildet skulle egentlig vært i høydeformat, men jeg tok opp blomsterpinnen og fotograferte mens den lå på bordet. Bildet nedenfor viser puppen på blomsterpinnen. Den er ikke stor.
Picture

Rovbille dreper meitemark

2/7/2014

 
Picture
En lang bille med kraftige kjever angriper en meitemark. Klipper den i to. Kampen foregår lenge. Til slutt er marken død, og billen trekker den ned i en sprekk (bilde 2).
Jeg tror billen tilhører famileien Staphylinoidea, men har foreløpig ikke klart å finne arten.
Picture

    Hage og sånt ...

    Dette er en hageblogg fra en kolonihage som i 2008 var 100 år gammel. Her lever vi på vår lille parsell og iakttar dens store begivenheter. Ser vekster spire og gro, vokse og gi avling. Ser det nære samspillet i naturen. Ser at de små ting er uendelig viktig.
    Alle foto: Anne C. Eriksen, copyright.

    Min forrige hageblogg
    Massevis av hageblogger

    Subscribe

    Archives

    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    May 2018
    August 2017
    March 2017
    October 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    July 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    November 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    January 2013
    August 2012
    May 2012
    May 2011
    May 2008
    April 2008
    March 2008

    Categories

    All

    RSS Feed

Location

    Få melding om oppdateringer /  Subscribe!

Send
  • Forsiden
  • Om