Denne sommeren var det ikke noe problem å få pollinert squashplantene. Blomsterfluer, humler, bier, biller og alskens små kryp koste seg verre der.
Jeg er veldig fascinert av teger. Denne tegen (og mange andre) ser meg med en gang jeg kommer, og snur bakenden til. Jeg forsøker forsiktig å liste kameraet rundt på den andre siden, men de snur seg uansett. Denne var så fin i fargene at jeg syntes det var helt greit at den ikke ville se min vei. Her sitter den på en lavendelblomst.
For å få hele tegen skarp har jeg satt sammen 13 bilder. Dette er en rødrandtege, på latin heter den Corizus hyoscyami. Ifølge Artsdatabanken er den vanlig, og observert fra Trøndelag og sørover. Marihøna har fullstendig forvandling, først egg, deretter blir den larve, så blir den puppe, og til slutt krabber den ut som marihøne. Når den krabber ut har den ingen prikker på skallet, de kommer etter en stund.
Jeg har sett mange larver, og mange pupper, og én gang så jeg en marihøne rett etter at den hadde krabbet ut, men da fikk jeg ikke tatt bilde. Jeg har sittet klar i mange timer mange somre, og endelig endelig 1.juli fikk jeg se en marihøne komme krabbende ut av puppen. Den rotet seg litt inn i noe spindelvev, men kom seg etter hvert videre, først litt rundt omkring på det bladet der puppen var festet, lusene var nok litt plagsomme, de krabbet rundt på skallet, den viftet for å få dem vekk. Lusene visste nok ikke at de senere kunne bli spist av den. Her en liten bildekavalkade. På det første bildet er den i ferd med å krabbe ut av puppen. På det siste bildet ser du det tomme puppeskallet oppå bladet, og marihøna som titter opp etter å ha vandret seg en tur nedi bladet. Klikk på det første bildet og bla deg framover. |
Hage og sånt ...
Dette er en hageblogg fra en kolonihage som i 2008 var 100 år gammel. Her lever vi på vår lille parsell og iakttar dens store begivenheter. Ser vekster spire og gro, vokse og gi avling. Ser det nære samspillet i naturen. Ser at de små ting er uendelig viktig. Archives
July 2024
Categories |